VRTNARJENJE ŠE NI BILO TAKO ENOSTAVNO, KOT S POSADI.SI


Verjamete, da je vse potrebno znanje za pridelovanje okusne in zdrave zelenjave lahko dostopno na enem mestu? Digitalni žepni asistent za vrtnarjenje Posadi.si, ki ga sestavljata mobilna aplikacija in spletni portal, prav to ponuja, saj na zgoščen in enostaven način uporabnika popelje čez vrtnarsko sezono. Zasnovala ga je ekipa mladih slovenskih strokovnjakov iz različnih področij, ki se zaveda, da brskanje za informacijami po nepreglednih forumih in debelih priročnikih lahko prežene voljo do vrtnarjenja, še preden se odpravite na vrt. Posadi.si vrtnarska opravila načrtuje namesto uporabnikov, zato lahko več časa preživijo med rastlinami na svežem zraku. Odslej je aplikacija na voljo v spletnih trgovinah Google Play in tudi Apple Store.


Vremenska napoved in setveni koledar v žepu

Da ne bi več plačevali za uvele in gnile pridelke, ki so na poti do trgovin prepotovali na tisoče kilometrov, se vse več ljudi odloča za lasten vrtiček, na katerem so vedno pri roki sveže začimbe in zelenjava. A vrtnarski začetki pogosto niso enostavni. V lončku več tednov pridno vzgajate papriko, jo presadite, potem pa sploh noče več rasti. Razlog za obup? Nikakor. Posadi.si tako začetnikom kot izkušenim vrtnarjem korak za korakom pomaga skozi celotno sezono, od izrisa načrta vrta pa do spravila in uporabe pridelkov. Idejni vodja projekta Bojan Blažica, doktor informacijskih in komunikacijskih znanosti, je navdih za aplikacijo dobil pri očetu, navdušenem vrtnarju. »Prešinilo me je, da bi bilo očetove obsežne zapiske o pridelovanju zelenjave mogoče v digitalni verziji narediti bolj pregledne. Vrh tega so nasveti na vrtu enostavneje dosegljivi preko mobilnega telefona kot pa med goro papirjev.«

Baza aplikacije je setveni koledar, v katerem je mogoče preveriti, kateri dnevi so primerni za delo s posameznimi vrtninami, ter si plodne ugotovitve in metode vanj tudi zabeležiti za prihodnje sezone. A v primerjavi s konkurenčnimi aplikacijami naša različica ponuja več, saj priskrbi točno vremensko napoved posebej za uporabnikov vrt, možnost nastavitve opomnikov, da ne pozabimo na opravila, pa tudi nasvete o gnojenju, zatiranju škodljivcev, optimalni razporeditvi vrtnin ter še mnoge druge informacije. Aplikacija je prilagojena posameznim regijam, zato ni bojazni, da bi priporočila gojenje papaje ali manga.

Kljub pomembnosti zdrave prehrane in domačih pridelkov pa večina ljudi, verjeli ali ne, vrtnari zaradi veselja in sprostitve na vrtu. Namen ekipe Posadi.si pri razvoju aplikacije je zato omogočiti vrtnarjem, da čim več časa dejansko preživijo na vrtu, na soncu in svežem zraku, namesto pri načrtovanju in iskanju informacij v priročnikih.


Rastemo hitreje od paradižnika in solate

V Sloveniji, kjer je bila ideja posajena in vzgojena, si je aplikacijo doslej preneslo več kot 15.000 ljubiteljev vrtnarjenja, kar pomeni, da jo ima že vsak sedemnajsti vrtičkar. Krog uporabnikov Posadi.si raste zelo hitro, saj se je v drugem letu od izdaje aplikacije njihovo število več kot podvojilo. Nekaterim vsebinam na našem spletnem portalu sledi preko 130.000 ljudi, kar dokazuje, da Posadi.si ni namenjen sam sebi, temveč se prilega potrebam uporabnikov. Ne le vsebinsko, marveč tudi cenovno, saj je zvesti pomočnik na vrtu dostopen že za ceno nekaj sadik ali vrečke neokusnih kumar iz supermarketa in cenejši od vsakega tiskanega priročnika.


V sodelovanju s priznanimi strokovnjaki

Ekipo, ki je zasnovala aplikacijo, poleg že omenjenega vodje sestavljajo še programer mag. Marko Novak, diplomirani pravnik Tilen Blažica in meteorologinja dr. Vanja Blažica. Pri pripravi vsebin Posadi.si smo sodelovali s priznanimi strokovnjaki iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in sodelavci Agencije Republike Slovenije za okolje ter se opirali na nepogrešljive vrtnarske priročnike priznanih avtorjev iz različnih držav. O nas in naši mobilni aplikaciji lahko več izveste na spletnem naslovu www.posadi.si. Za dodatna pojasnila pa smo vam na voljo preko elektronske pošte info@tomappo.com.