Vrtnarska aplikacija Posadi.si – najenostavnejši priročnik za delo na vrtu

Mobilna in spletna aplikacija za začetnike in izkušene vrtnarje z enostavnim dostopom do potrebnih informacij - tudi na vrtu

Vrtnarjenje je sproščujoča dejavnost, koristna tako za telo kot za duha. Vendar pa je potrebno vložiti precej truda v iskanje vseh potrebnih informacij, da bo pridelek tak, kot si ga želimo. Slovenska ekipa Posadi.si si prizadeva, da bi to brskanje za informacijami kar najbolj olajšala in ponudila vse potrebno na enem mestu. Od pravilnega časa za sajenje in setvenega koledarja do informacij o dobrih in slabih sosedih ter primernih količinah vrtnin. Obenem pa želijo s pomočjo računalniških sistemov, katerih so vešči, olajšati tudi načrtovanje vrta ter prve korake v vrtnarstvu in omogočiti uporabnikom, da so več časa na vrtu in manj za pisalno mizo.

Prvi koraki niso enostavni

Slovenci smo vajeni domače zelenjave; marsikdo je pridela dovolj, da bi z njo lahko oskrboval še sosede. Tudi mlajše generacije cenijo okusno, svežo zelenjavo, zato je zanimanje za vrtnarjenje tudi med njimi veliko. Pri tem so iznajdljivi in se poslužujejo tudi balkonov, okenskih polic, streh in skupinskih vrtov. A čeprav je marsikdo že od malih nog pomagal pri delih na vrtu, na svojem lastnem vrtu hitro ugotovi, da ni bil dovolj pozoren, kdaj je potrebno kaj postoriti. Tako se začne iskanje po spletu, prebiranje blogov, gledanje videov, spremljanje FB skupin in brskanje po knjigah.

Lažje priprave na opravila na vrtu z aplikacijo, motike pa žal ne vihti

Aplikacija Posadi.si, ki je na voljo tako za mobilne telefone kot v spletnih brskalnikih, nudi uporabnikom kratke in jedrnate informacije, ki so vedno na dosegu. Kje je najboljša lokacija za vrt, kdaj je potrebno sadike presaditi na prosto, zakaj je pomembno kolobarjenje in kaj sploh je to, kolikšne naj bodo razdalje med rastlinami, kako pripraviti domača gnojila. Aplikacija ponuja tako splošne informacije o vrtnarjenju kot tudi opise preko 60 rastlin, med njimi tudi zelišč.

Med najbolj priljubljenimi vsebinami pa sta setveni koledar po Mariji Thun, ki mimogrede vključuje tudi vremensko napoved, ter spletni planer vrta. Ta krepko olajša načrtovanje gredic, saj združuje enostaven pregled dobrih in slabih sosedov, kolobarjenje ter oceno pridelka.

Vsak vrt pa ima svoje značilnosti in vsak vrtičkar svoje želje. Zato so za vsakega njegove lastne izkušnje najbolj dragocene in aplikacija omogoča shranjevanje zapiskov, da so enostavno dostopni za prihodnja leta.

Z mislijo na samooskrbo je del aplikacije Posadi.si postala tudi funkcionalnost izmenjave semen. Prek aplikacije se lahko vrtnarji med seboj brezplačno povežejo in izmenjajo semena (lahko kar po pošti). Z izmenjavo semen postane vrtnarjenje še bolj zanimivo, saj so nam naenkrat dostopne sorte, ki jih v trgovinah ne najdemo in so bolj prilagojene našemu okolju. Dodatno z izmenjavo semen pripomoremo k boju proti izgubi biodiverzitete, ki je eden bolj perečih okoljskih problemov.

Kaj žene ekipo

Idejni vodja projekta, Bojan Blažica, doktor informacijskih in komunikacijskih znanosti, je navdih za aplikacijo dobil pri očetu, navdušenemu vrtnarju. »Prešinilo me je, da bi bilo očetove obsežne zapiske o pridelovanju zelenjave mogoče v digitalni verziji narediti bolj pregledne. Vrh tega so nasveti na vrtu enostavneje dosegljivi preko mobilnega telefona kot pa med goro papirjev.«

»Ker smo sicer naravoslovci in tehniki, a tudi sami začetniki v vrtnarjenju, smo najprej hoteli pripraviti orodje za lažji dostop do potrebnih informacij in za lažje načrtovanje. Od leta 2013, odkar smo skupaj, pa smo spoznali, kako je vrtnarjenje koristno in pomembno tako za posameznike kot za družbo, pa tudi za okolje,« je dejal Bojan, ki s 3-člansko ekipo stoji za aplikacijo Posadi.si.

»Kot prvo si pridelamo svežo, kakovostno in okusno zelenjavo, neprimerljivo boljšo od uvožene. Kot drugo naj omenim, da vrtnarjenje izboljšuje zdravje, tako telesno kot duševno, saj je to nezahtevna vadba na prostem, ki zmanjšuje stres in izboljšuje počutje, pozitivno pa vpliva tudi na kakovost spanca in spomin. Z družbenega vidika izboljšuje samooskrbo in zmanjšuje občutljivost družbe glede virov prehrane, omogoča pa tudi medgeneracijsko sodelovanje in pomoč. Razpršeno pridelovanje hrane je tudi do okolja bolj prijazno (seveda ob zmerni rabi vode, gnojil in drugih pripravkov) zaradi manj transporta ter manjših posledic zaradi bolezni in škodljivcev. Vrtnarjenje je dobro res z mnogih vidikov in tudi zato vedno bolj popularno.«

Aplikacija Posadi.si služi kot praktični primer v različnih programih za medgeneracijsko sodelovanje in za starejše za pridobivanje veščin uporabe pametnih telefonov.

Posadi.si pod imenom Tomappo pridobiva prepoznavnost tudi v tujini

Ekipa Posadi.si po dobrih domačih odzivih dela tudi na promociji aplikacije v tujini, ki je pod imenom Tomappo na voljo tudi v angleščini, nemščini in italijanščini.

Aplikacija je že presegla število 100.000+ prenosov in z oceno 4,5/5 sodi med najbolje ocenjene vrtnarske aplikacije na Google Play.

Aplikacija Posadi.si je brezplačno na voljo v trgovini Google play.

Drugi o nas